Hello,
The clafoutis is a French desert, from the Limousin.
The classic clafoutis is made with fresh Unpitted cherries.
Today my proposition is a variation of the clafoutis. ( with delicious pears and ...)
""La recette en Francais plus bas"" !
4-5 servings
3 large pears
1/3 cup sugar
1/4 cup all-purpose flour
1 pinch of salt
3 Large eggs
1 cup milk
1 1/2 tsp. butter
5 tbsp. sweet red wine
3 tbsp. Honey
3 tbsp. brown sugar
1 tsp. cinnamon
1/2 cup orange juice
1 tsp. corn starch
2 tsp. water
In a bowl, mix the flour, sugar, eggs, milk and cinnamon once the batter is completely smooth; let it rest while you prepare the fruit.
Peel and cut pears into pieces. Heat the butter in a skillet over medium-high heat. Add the pears to the skillet. Stirring about 3 minutes.
Add honey and cinnamon stir together about 2 minutes.
Add the brown sugar and wine, stir together about 5 to 7 minutes. Remove from the heat, strain the juice and reserved. Transfer the pears to the baking dish.
Pour the batter over the pears in the prepared pan. Bake about 40 to 45 minutes or until set, puffed, and light golden brown around the edges.
Remove from the oven and let cool for 10 minutes (the clafoutis will deflate). Serve with warm red wine sauce*.
* Wine sauce:
In a medium saucepan, combine the orange juice with the sugar, the pears juice, the honey, 1tsp cornstarch dissolved in 2 tsp water and cinnamon and bring to a simmer, whisking until the sauce is thickened and bubbling, about 2 minutes.
Clafoutis poires cannelle et sa sauce au vin rouge sucré
Bonjour,
Pour 4-5 personnes
3 grosses poires
75 g de sucre
30 g de farine
1 pincée de sel
3 œufs
250 ml de lait
1 1/2 CS de beurre
5 CS de vin rouge sucré
3 CS de miel
3 CS de sucre brun
1 CC de cannelle
100 ml de jus d'orange
1 CC de fécule
2 CC d'eau
Préchauffez le four à 190 degrés C.
Beurrez un plat allant au four.
Dans un saladier, mélangez la farine, le sucre, les œufs, le lait et la cannelle jusqu'a ce que le mélange soit homogène et fluide. Laissez l'appareil reposer pendant que vous préparez les fruits.
Faites chauffez le beurre dans une poêle à feu moyen-vif. Ajoutez les poires et faites cuire, en mélangeant de temps en temps, environ 3 minutes. Ajoutez le miel et la cannelle, mélangez de nouveau, environ 2 minutes. Ajoutez le sucre brun et le vin, mélangez puis laissez cuire 5 à 7 minutes. Retirez du feu, égouttez les poires et récupérez le jus. Transférer les poires dans le plat allant au four.
Versez l'appareil sur les poires.
Enfournez et laissez cuire 40 à 45 minutes ou jusqu'à ce que le clafoutis soit gonflé et légèrement doré sur les bords.
Sortir le plat du four. Laisser tiédir 10 minutes avant de le servir (le clafoutis sera dégonflé, cela est normal). Servir avec la sauce au vin rouge chaude.
*Sauce au vin
Dans une casserole, mélanger le jus d'orange, le sucre, le jus des poires, le miel, la fécule diluée dans 1 cuillère à café d'eau et la cannelle puis porter à frémissement en fouettant jusqu'à ce que la sauce épaississe et bouillonne 2 minutes environ.